Avtal klart för Malung-Sälens deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lokalt avtal för deltidsbrandmännen i Malung-Sälens kommun är klart. Det mesta tyder nu på att de flesta uppsägningar nu dras tillbaka.

Deltidsbrandmännen i Malung-Sälens kommun har tecknat ett lokalt avtal som ska kompensera för det inkomstbortfall de annars skulle fått från och med den 1 maj -  det datum när det omstridda nya centrala avtalet ska träda i kraft.

LÄS MER: Det här strider brandmännen om

1400 extra i månaden

– Det känns bra, nu är min förhoppning att vi får tillbaka de som har sagt upp sig, säger Per Hampus, räddningschef till SVT Nyheter Dalarna.

Det nya avtalet kan som mest ge 1400 kronor extra i månaden. Deltidsbrandmännen får även en betald träningstimme i veckan

Kommer tillbaka

Som mest hade 22 av Malung-Sälens 40 deltidsbrandmän  sagt upp sig efter att det centrala avtalet, RIB-17, tecknades. Brandmännen ansåg sig förlora på konstruktionen av avtalet. Under resans gång har några tagit tillbaka sina uppsägningar och i nuläget är det 16 – 17 stycken som stått fast vid uppsägningarna.

– Det mesta tyder på att de nu kommer tillbaka.

–Jag hann tala med ett tiotal under gårdagen och fortsätter att ringa idag. Hittills är det bara någon enstaka som är tveksam, men det handlar inte om avtalet utan om privata skäl, säger Per Hampus.

Det är totalt drygt 50 av Dalarnas 598 deltidsbrandmän som har sagt upp sig på grund av RIB 17, för de flesta löper uppsägningstiden ut den sista april. Malung-Sälen är första räddningstjänsten i Dalarna där det nu sluts ett lokalt avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet