Så många deltidsbrandmän har faktiskt sagt upp sig i Dalarna till följd av det ny avtalet som träder ikraft den 1 maj. Foto: SVT Grafik

Klockan tickar för deltidsbrandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bara två veckor kvar tills många av deltidsbrandmännen i Dalarna slutar, som en konsekvens av missnöjet med det nya avtalet. Och ännu finns det inte någon lösning.

Den 1 maj börjar det nya avtalet gälla för deltidsbrandmännen – ett avtal som gjort att många av dem sagt upp sig eftersom de tycker att ersättningarna blir för dåliga.

LÄS MER: Rekryteringsdag floppade i Grängesberg

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

– Vi har ju lämnat ett liknande förslag som Öland, det handlar till och med om mindre pengar än vad Öland får, och då kommer vi tillbaka. Men då fick vi ett nej, så det är inga förhandlingar längre utan det är slut, säger Dan Vikström, deltidsbrandman i Säter och facklig representant.

20 deltidsbrandmän i Malung-Sälens kommun och 8 i Ludvika samt 37 i räddningstjänstförbundet Dala-mitt har faktiskt sagt upp sig i Dalarna till följd av det nya avtalet som träder i kraft den 1 maj. Foto: SVT Grafik

Inte över än – ska räkna på individnivå

Helt färdigdiskuterat verkar det ändå inte vara för representanter för brandmännen och kommunerna i Dala-Mitt ska under veckan räkna ut hur avtalet slår på individnivå. Och bakom det tycks ligga en tanke om kompensation på något sätt – men det är bråttom nu om deltidsbrandmännen ska kunna förmås att stanna.

– Klockan tickar och jag gör mitt sista jourpass den 25:e, efter det så får jag väl lämna in larmdosan då. Och så slutar jag officiellt den sista april! säger en ganska uppgiven Dan Vikström.

LÄS MER: Dala-mitts ordförande lovade saker men ångrade sig

Så många har sagt upp sig

I Dalarna finns idag totalt 598 deltidsbrandmän. På skärtorsdagen var det 65 av dessa som hade sagt upp sig.

De deltidsbrandmän som sagt upp sig finns i Dala-Mitt, Ludvika kommun och Malung-Sälens kommun.  Dala-Mitt är ett räddningsförbund där kommunerna Borlänge, Gagnef, Falun och Säter ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet