Snart får invånarna vänta på hjälpen

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna är det nu 45 av totalt 598 deltidsbrandmän som har sagt upp sig. För drygt 30 av dessa går uppsägningstiden ut på måndag, den första maj.

Om uppsägningarna träder ikraft kan då brandstationerna i Mockfjärd, Säter och Stora Skedvi, där många sagt upp sig, inte längre upprätthålla beredskapen. Där får man då vänta på hjälp från andra brandstationer.

Ordnar brandutbildningar

Räddningstjänsten Dala Mitt ska också ordna utbildningar på dessa orter. Invånarna ska få lära sig att förebygga brand och hur man gör en första insats om det börjar brinna.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

De brandmän som sagt upp sig finns i Säters kommun: Säter (13) och Stora Skedvi (9), i Gagnefs kommun:  Mockfjärd (10) och Björbo (2) och i Falu kommun: Svärdsjö (4).

Deltidsbrandmän tar extra jourpass

Räddningstjänsterna i kommunerna Säter, Gagnef, Falun och även Borlänge ingår i kommunalförbundet Dala Mitt. Även i Björbo och Svärdsjö, inom Dala Mitt, har deltidsbrandmän sagt upp sig. Där räknar chefen för Dala-Mitt, Leif Andersson, med att kunna upprätthålla beredskapen som den är i dag, bland annat med hjälp av att deltidsbrandmän tar extra jourpass. Dessutom pågår rekrytering av nya deltidsbrandmän inom hela Dala Mitt.

Jour dygnet runt

Även i Ludvika har deltidsbrandmän sagt upp sig i protest mot avtalet, det är åtta stycken i Grängesberg. Där är jourstyrkan två personer och det är två brandmän som blir kvar. De kommer nu att ha jour dygnet runt till mitten av maj, sedan får dom ledigt en period.  Här räknar tillförordnade räddningschefen i Ludvika kommun, Peter Levin, med att förstärka styrkorna inne i Ludvika.

– Vi från Ludvika åker redan idag på alla larm i Grängesberg, säger han. 

Även i Grängesberg pågår rekrytering av nya deltidsbrandmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet