Drifttekniker Christina Eriksson på Falu reningsverk tar regelbundet prover på avloppsvattnet, som sedan skickas på analys. Foto: Hannes Forssell/SVT

Avloppsprover visar: Många cannabisbrukare i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun genomför regelbundet prover av avloppsvattnet för att undersöka droganvändandet. Provsvaren visar på höga nivåer av cannabis.

– Vi har sett att vi legat ganska högt när det gäller cannabis tidigare, och vi såg en ökning för ungefär ett år sedan när det gäller kokain, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg, brottsförebyggande samordnare och BRÅ-samordnare i Falu kommun.

När avloppsvattnet analyserades 2016 låg Falun på högre nivå i förhållande till folkmängd än Gävle. Testerna mäter antal doser per 1 000 invånare. Det finns inga dagsaktuella jämförelser, men nivåerna i Falun har inte minskat sedan dess, tvärtom. Under hösten har de högsta värdena hittills uppmätts i avloppsvattnet – dubbelt så höga som den tidigare högsta nivån.

– Vi behöver titta mer på vad som kan ha orsakat detta, säger Ulrika Gustafsson-Lindberg.

Man har även kunnat se ökade nivåer av kokain det senaste året. Något även polisen märkt av.

– Det är framförallt i Falun och Borlänge som vi sett en ökning av kokain, men det kan vara så att det ökat även i andra delar av länet, säger Magnus Sjödén, inspektör vid dalapolisen.

Amfetamin

Metamfetamin

Kokain

Cannabis

Tramadol (smärtstillande läkemedel)

Mdma (Ecstasy)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Droger i Dalarna

Mer i ämnet