Polisen: Mycket droger i omlopp i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora mängder droger i omlopp i Dalarna just nu enligt polisen, som oroas av droganvändandet bland unga.
– Vi har väldigt mycket narkotika ute på gatan och ett stort antal unga människor som väljer att bruka narkotika, säger inspektör Magnus Sjödén vid dalapolisen.

Tester i avloppsvatten och i undersökningar bland ungdomar tyder på att droganvändandet ökar i Dalarna. Och hos polisen upplever man att det är stora mängder droger i omlopp.

– Situationen är allvarlig, säger Magnus Sjödén.

Amfetamin, kokain, bensodiazepiner, tramadol, men framförallt cannabis tas i beslag av polisen.

Attitydförändring hos ungdomar

Och till just cannabis har en attitydförändring skett. Bland skolungdomar i Sverige har inställningen till drogens skadlighet mildrats enligt undersökningen ESPAD, som undersöker europeiska skolungdomars drogvanor och som senast gjordes 2015. Även om ESPAD-undersökningen trots attitydförändringen visar att konsumtionen inte ökat generellt sett så har den gjort det något i Dalarna.

Ökning bland skolungdomar

Enligt en nyligen publicerad studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har antalet som provat narkotika bland niondeklassare och gymnasieungdomar ökat med två procent sedan 2012 i respektive grupp.

I den senaste undersökningen som gjordes 2017-2018 hade sju procent av niondeklassarna i Dalarna använt narkotika någon gång. Bland gymnasister i år 2 var motsvarande siffra 17,4 procent.

Många unga grips

Bland de som grips för ringa narkotikabrott ser polisen också att många är unga.

– Om man ser till de ärenden där vi har provsvar på ringa narkotikabrott för eget bruk, så är det en ganska stor andel som är i åldern 18-25 år, säger Magnus Sjödén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Droger i Dalarna

Mer i ämnet