Akademikerförbundet SSR kräver skadestånd av Hedemora kommun då facket anser att en anställd blivit avstängd och omplacerad utan grund. Facket kommer att driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Anställd blev avstängd och omplacerad från sitt jobb i Hedemora – kan bli fall för Arbetsdomstolen

Publicerad

En anställd vid omsorgsförvaltningen i Hedemora som har blivit avstängd från sitt jobb kan bli ett fall för Arbetsdomstolen. Facket SSR och kommunen har inte kommit överens i sina förhandlingar.  

– Det här är brott mot kollektivavtalet, så här får inte anställda bli behandlade, säger Ulrica Björklund, vice ordförande SSR Hedemora. 

Akademikerförbundet SSR anser att avstängningen och omplaceringen av en anställd vid omsorgsförvaltningen i Hedemora kommun skett utan grund och att det bryter mot kollektivavtalet. SSR kräver ett skadestånd på 50 000 kronor till fackförbundet och 10 000 kronor till den anställde. 

– Den anställde har mått väldigt dåligt och känner stor oro för sin anställning, säger Ulrica Björklund, vice ordförande i SSR Hedemora.

SVT Dalarna kunde i december avslöja att fem andra anställda i Hedemora kommun blivit omplacerade till nya arbetsplatser mot sin vilja efter att de försökt slå larm om brister i verksamheten.

Kommunen och facket inte överens

Då Hedemora kommun och SSR inte hittills kommit överens kring den här anställde så kommer facket driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen.  

Hedemora kommun vill inte kommentera då det rör en enskild medarbetare och att det just nu är under förhandling.

Kommunen skriver: “Vår uppfattning är att arbetsmiljön inom enheten för Barn och unga är bättre än tidigare. Vi har ordnade arbetsformer, tydliga rutiner och ett kvalitetsarbete som skapar trygghet både för brukare och för våra anställda.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.