”Vi kan inte låta alla kunder betala för att några få upplever ett problem” – Hör Fredrik Wemming på Falu energi och vatten om kraven på mjukare vatten. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Falu energi och vatten: ”Det är ett väldigt säkert och bra vatten”

Publicerad

Det är bara ett fåtal kunder som upplever problem med kalk i dricksvattnet i Falun numera. Det menar Falu energi och vatten som kontinuerligt följer upp kundnöjdheten med det vatten man levererar.

– I det stora hela är människor nöjda, men det är klart att vi bevakar problematiken med kalk och vår målsättning är att alla ska vara nöjda, säger Fredrik Wemming, chef för avdelningen produktion på Falu energi och vatten med ansvar för bland annat dricksvattnet.

Kräver inga tillsatser

Falu kommun gick för fem år sedan från ett mjukt vatten från Rogsjön i Bjursås till ett medelhårt, mer kalkrikt grundvatten, från Lennheden. Fördelen menar Fredrik Wemming är att det nya vattnet inte kräver några tillsatser innan det kan rinna ut i kranarna.

– En av de saker som händer när man går från ett mjukare vatten som vi hade tidigare till ett medelhårt vatten är att den upplevda mängden kalkavlagringar ju ökar, det har jag förståelse för. Men det är ett väldigt säkert och bra vatten vi har idag,  konstaterar Fredrik Wemming.

Hushållen får stå för avhärdning

Men många köper inte det argumentet och vill fortfarande att kommunen gör något åt problemet. Till exempel sätter vissa kommuner med hårt vatten in central avhärdning som gör vattnet mjukare och mindre kalkrikt. Men Faluns linje är att avhärdning får enskilda hushåll själva stå för.

En del röster höjs även för att Falun ska återgå till det mjuka Rogvattnet igen.

Starta klippet och hör vad Fredrik Wemming svarar om Rogvattnet och om kritiken mot kalken i dricksvattnet.

Dela med dig av dina vardagstips – hur hanterar du kalkrikt vatten?

Kerstin • Det blir ju inte bara avlagringar i maskiner utan även i t.ex. toaletten. Jag får numera rengöra toaletten med ättika och bikarbonat. Samma problem har flera bekanta i Borlänge, ett problem jag aldrig hade innan vi fick vatten från Lennheden. Jag bor i hyreshus hos Kopparsatden, jag kan inte installera en avhärdare själv.

Lh • Visst är det underbart med avkastningskrav i allmännyttiga verksamheter så att inte kommunen behöver fundera vad som är bäst gynnar kommuninnevånarna utan riktningen spikar sig själv så att säga! Mer makt åt marknaden så behöver vi snart varken förtroendevalda eller tjänstemän och kanske vi får sänkt skatt?
Men var ska då alla låtsaskompententa husera på dagarna och klia varandra på ryggen?

T_ • För mig blev det en ny erfarenhet att hantera hårt vatten när jag hade skaffat en sommarstuga med djupborrad brunn. Några tips utifrån detta:

Den inbyggda avhärdaren i diskmaskiner fungerar förmodligen inte om maskinen har några år på nacken, i synnerhet om man tidigare har kört den med mjukt vatten och aldrig fyllt på salt i avhärdaren. Det är dock bara de billigaste och sämsta märkena av maskindiskmedel som kräver att maskinens avhärdare är i ordning, bättre märken fungerar utmärkt även om vattnet är hårt och maskinen saknar fungerande avhärdare. Man får prova några olika märken tills man hittar ett som går bra.

När det gäller tvättmaskin så är det bara att anpassa doseringen av tvättmedel efter den hårdhet vattnet har, det brukar finnas en tabell på tvättmedelspaketet. Undvik tvättmedel som innehåller zeolit, de kan ge besvärliga avlagringar på maskinens värmeelement om vattnet är hårt. Tvättmedel baserade på tvål eller såpa brukar fungera dåligt tillsammans med hårt vatten.

Det är mindre risk för igenkalkning av varmvattenberedare om man kan köra dem på lägre värmeeffekt än max.

Man får vara beredd på att plocka isär vattenkranar, termostatblandare mm för avkalkning med några års mellanrum. Blandare av välkända svenska märken tycks klara hårt vatten bättre än vad t ex tyska märken eller tvivelaktiga lågprisprodukter gör.

Undvik att använda hårt vatten som kylarvatten till bilar. Det är bättre att köpa färdigblandad glykol än att själv blanda koncentrerad glykol med hårt kranvatten.

Ulla • Instalera ett vattenfilter på ingående vatten det hjälper något.

Anders ej Falubo • Med mer kalk i vattnet behövs mer tvättmedel, fler avkalkningar i både diskmaskin och tvättmaskin. Hur påverkar det miljön i Falun? Troligen mer är de kemikalier man sparar på att inte avkalka i vattenverken.

Lasse • Inga problem för mig i Borlänge.

Malla • Det låter jättekonstigt med allas kalkproblem! Bor i Borlänge och har aldrig haft dessa problem som beskrivs. Lite kalk på diskbänk och kranar men det är ju bara att ta bort.

Jörgen • Det borde göras en livscykelanalys så att man ser det verkliga kostnaderna. Många skaffar avhärdare och avkalkningskemikalier. Borde vara miljövänligare och lägre totalkostnad om Falu Energi skaffar en central vattenavhärdare.

Jocke Nilsson • Tycker det är väldigt märkligt att Falu bor har så problem med borlänge vatten. Vi som har haft borlänges goda vatten hela ltiden förstår inte problemet? Jag har aldrig haft problem med kaffebryggarr med kalk osv. Bara att göra som vanligt folk ocg faktiskt följa manualen och avkalka om problem... Skärp er Falubor och växupp. Faluns vatten har alltid varit äckligt och smakat fiskpiss..

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer