”Det är en väsentlig skillnad från hur det var förut” – Hör husägaren och rörmokaren om vad Borlängevattnet gör med inredning och utrustning. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Fem år efter bytet – Falubor fortfarande skeptiska till Borlängevatten

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan bytte Falun dricksvattentäkt från Rogsjön i Bjursås till sandåsen i Lennheden i Borlänge. Redan från start klagade Faluborna på den höga kalkhalten och än idag skapar Borlängevattnet irritation.

– Det är gott och det är nyttigt eftersom det innehåller kalcium, men det är så besvärligt, säger Bodil Blomberg uppgivet.

Hon är en av många Falubor som SVT har pratat med om hur de upplever vattnet de numera får i kranen.

Bodil Blomberg och andra vittnar om hur man får gno och gnida för att bli av med avlagringar på ett sätt som inte skedde tidigare. Hur hästar och hundar inte vill dricka vattnet och om hur köks- och badrumsinteriör, kokkärl , kaffebryggare och varmvattenberedare blir förstörda av avlagringarna.

Per-Olov Hedberg, rörmokare.

Det första kunden tar upp

Rörmokaren Per-Olov Hedberg bekräftar bilden av att många Falubor irriterar sig på vattnet:  

– Det brukar vara det första som kunderna tar upp när jag kommer ut till dem. Jag har till och med kontaktat Falu energi och vatten och frågat om de inte kan installera ett kommunalt avhärdningsverk för att sänka kalkhalten, men fått svaret att det är för dyrt, säger han.

Starta klippet ovan och hör vad det kalkhaltiga vattnet ställer till med för Bodil Blomberg och Per-Olov Hedberg.

Dela med dig av dina vardagstips – hur hanterar du kalkrikt vatten?

Kerstin • Det blir ju inte bara avlagringar i maskiner utan även i t.ex. toaletten. Jag får numera rengöra toaletten med ättika och bikarbonat. Samma problem har flera bekanta i Borlänge, ett problem jag aldrig hade innan vi fick vatten från Lennheden. Jag bor i hyreshus hos Kopparsatden, jag kan inte installera en avhärdare själv.

Lh • Visst är det underbart med avkastningskrav i allmännyttiga verksamheter så att inte kommunen behöver fundera vad som är bäst gynnar kommuninnevånarna utan riktningen spikar sig själv så att säga! Mer makt åt marknaden så behöver vi snart varken förtroendevalda eller tjänstemän och kanske vi får sänkt skatt?
Men var ska då alla låtsaskompententa husera på dagarna och klia varandra på ryggen?

T_ • För mig blev det en ny erfarenhet att hantera hårt vatten när jag hade skaffat en sommarstuga med djupborrad brunn. Några tips utifrån detta:

Den inbyggda avhärdaren i diskmaskiner fungerar förmodligen inte om maskinen har några år på nacken, i synnerhet om man tidigare har kört den med mjukt vatten och aldrig fyllt på salt i avhärdaren. Det är dock bara de billigaste och sämsta märkena av maskindiskmedel som kräver att maskinens avhärdare är i ordning, bättre märken fungerar utmärkt även om vattnet är hårt och maskinen saknar fungerande avhärdare. Man får prova några olika märken tills man hittar ett som går bra.

När det gäller tvättmaskin så är det bara att anpassa doseringen av tvättmedel efter den hårdhet vattnet har, det brukar finnas en tabell på tvättmedelspaketet. Undvik tvättmedel som innehåller zeolit, de kan ge besvärliga avlagringar på maskinens värmeelement om vattnet är hårt. Tvättmedel baserade på tvål eller såpa brukar fungera dåligt tillsammans med hårt vatten.

Det är mindre risk för igenkalkning av varmvattenberedare om man kan köra dem på lägre värmeeffekt än max.

Man får vara beredd på att plocka isär vattenkranar, termostatblandare mm för avkalkning med några års mellanrum. Blandare av välkända svenska märken tycks klara hårt vatten bättre än vad t ex tyska märken eller tvivelaktiga lågprisprodukter gör.

Undvik att använda hårt vatten som kylarvatten till bilar. Det är bättre att köpa färdigblandad glykol än att själv blanda koncentrerad glykol med hårt kranvatten.

Ulla • Instalera ett vattenfilter på ingående vatten det hjälper något.

Anders ej Falubo • Med mer kalk i vattnet behövs mer tvättmedel, fler avkalkningar i både diskmaskin och tvättmaskin. Hur påverkar det miljön i Falun? Troligen mer är de kemikalier man sparar på att inte avkalka i vattenverken.

Lasse • Inga problem för mig i Borlänge.

Malla • Det låter jättekonstigt med allas kalkproblem! Bor i Borlänge och har aldrig haft dessa problem som beskrivs. Lite kalk på diskbänk och kranar men det är ju bara att ta bort.

Jörgen • Det borde göras en livscykelanalys så att man ser det verkliga kostnaderna. Många skaffar avhärdare och avkalkningskemikalier. Borde vara miljövänligare och lägre totalkostnad om Falu Energi skaffar en central vattenavhärdare.

Jocke Nilsson • Tycker det är väldigt märkligt att Falu bor har så problem med borlänge vatten. Vi som har haft borlänges goda vatten hela ltiden förstår inte problemet? Jag har aldrig haft problem med kaffebryggarr med kalk osv. Bara att göra som vanligt folk ocg faktiskt följa manualen och avkalka om problem... Skärp er Falubor och växupp. Faluns vatten har alltid varit äckligt och smakat fiskpiss..

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer