Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Anders Björklunds odlingar i Rättvik – en av få yrkesmässiga odlare i länet Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Få stora grönsaksodlare kvar i Dalarna – ”En kamp med odling och försäljning”

Uppdaterad
Publicerad

Grönsaksodlaren Anders Björklund i Rättvik är en av få yrkesmässiga odlare som finns kvar i Dalarna, men nu vill han sälja verksamheten. Något som kan få stor påverkan för grönsaksförsörjningen i länet.

– Jag förstår att det är färre odlare. Det har blivit svårare att få sälja sina produkter i livsmedelsbutikerna, säger Anders Björklund som levererar grönsaker till restauranger och butiker.

Han har odlat sedan slutet av 90-talet men har nu bestämt sig för att sälja verksamheten.

– Vi vill gärna att någon tar över, det känns tråkigt om det bara skulle försvinna efter 25 år.

Färre odlare säljer till butiker

Antalet yrkesmässiga grönsaksodlare som säljer till butik minskar i länet  – den trenden är tydlig, enligt Länsstyrelsen Dalarna.

– Blir det inga yrkesmässiga odlare kvar som kan leverera till butiker och restauranger minskar självförsörjningsgraden ytterligare. Vi blir ännu mer beroende av att köpa grönsaker från södra Sverige och Europa, säger Kristina Homman som arbetar som projektledare för kompetensutveckling riktad till lantbruk och landsbygd i Dalarna.

”Skillnad att odla grönsaker jämfört med spannmål”

Det är svårt att få fram någon exakt statistik när det gäller grönsaksodling i Dalarna. Enligt Kristina Homman finns det i dag endast fyra odlare kvar som säljer till butiker i länet.

– Vi har jobbat för att få fler yrkesmässiga odlare i länet men inte lyckats särskilt väl. Det finns många duktiga jordbrukare men det är stor skillnad på att odla grönsaker jämfört med att odla spannmål.

I videon: Följ med till Anders Björklunds grönsakodling i Rättvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer