Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Roligt att få gillar lokalproducerat” – Följ med till Bränd Erika Forssells grönsaksvagn Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Bränd Erika säljer direkt till kunder – fler småskaliga odlare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet storskaliga yrkesmässiga grönsaksodlare har minskat i länet under åren. Men däremot ökar antalet småskaliga odlare som säljer direkt till kunder i olika bodar och vagnar med självservice.

– Det är roligt att folk gillar att köpa lokalproducerade grönsaker, säger Bränd Erika Forssell som startade sin grönsaksvagn i Bjursås i juli.

I vagnen säljer hon bland annat rotsaker, sallader, tomat och gurka.

– Det är väldigt mycket arbete och man behöver hela tiden fundera på hur man kan effektivisera även en sådan här liten verksamhet.

Behov av yrkesmässiga odlare

Enligt Kristina Homman, projektledare på Länsstyrelsen Dalarna, finns det i dag endast fyra stora yrkesmässiga odlare i länet.

– De stora odlarna som säljer till butik behövs fortfarande då inte alla har möjlighet att åka ut till dessa små odlare som oftast säljer i en gårdsbutik eller liknande.

”Finns en efterfrågan”

Även Bränd Erika Forssell tycker också att alla sorters odlare behövs i länet. Hon tror också att intresset för det lokalproducerade kommer att hålla i sig.

– Jag tror folk vågar satsa på den här typen av odlingar för att de ser att finns en efterfrågan. Den är dessutom relativt enkel att starta upp så man kan känna sig för innan man gör något större.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer