Bärgningsarbetarens uppmaning: ”Kör i gångfart förbi oss”

Publicerad

Bärgningsarbetarna riskerar livet varje dag på jobbet. Och de har en uppmaning till alla bilister: Sakta ner farten när du passerar människor som jobbar vid vägen.  

Vi träffade några av de som jobbar som bärgningsarbetare i Dalarna på helgens lastbils- och entreprenadmässa på Romme alpin. 

– Ibland när man står och jobbar utefter vägen alltså,  de åker förbi så att fladdrar i kläderna på en och man tänker att: tänk om man skulle tappa balansen, då kommer inte vi hem den dagen, säger bärgningsarbetaren Magnus Erikhans. 

Kollegan skadades svårt

Och Magnus har sett på nära håll vad som kan hända. I januari skadades hans kollega svårt i en olycka mellan Falun och Borlänge. 

– När man är med om en sådan här sak och det är så nära, då är det inte roligt. Det är det man är mest rädd för att bli överkörd av nån. 

Magnus och hans kollegor har ett tydligt budskap till alla som kör bil eller nåt annat fordon där människor som har vägen som sin arbetplats. 

Hör vad de har att säga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.