Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Barn kan leva under fruktansvärda förhållanden i åratal” – Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin berättar om vikten att göra orosanmälningar. Foto: privat

Barnombudsmannen: ”Viktigt att orosanmälningar görs”

Uppdaterad
Publicerad

Barnombudsmannen, Elisabeth Dahlin vill att skyddet för barn förstärks för de yngsta. Bland annat genom utökade hembesöksprogram och föräldraskapsstöd i hela landet.

Enligt henne är upptäckten av barn i åldrarna 0-3 år som far illa låg. För att förbättra situationen för de små barnen föreslår Barnombudsmannen i sin årsbok 2023 ett förstärkt skydd för barn genom att erbjuda utökat hembesöksprogram och föräldraskapsstöd i hela landet.

– Det görs förhållandevis få anmälningar från barnavårdscentraler och barntandvården, säger Elisabeth Dahlin.

Vill stärka barns rätt till förskola

– Det är inte rimligt att de största insatserna i skolan görs i årskurs nio, säger Elisabeth Dahlin.

Barnombudsmannen föreslår vidare till regeringen och i årets årsbok att skolpliktsåldern sänks och att det införs obligatorisk förskola från fem års ålder. Man föreslår även att skolplikten ska omfatta alla barn som vistas i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.