Batterifabrik vill rekrytera anställda från Kvarnsvedens pappersbruk. Northvolt menar att det finns likheter mellan papperstillverkning och batteritillverkning. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Efter beskedet om nedläggning: Batterifabrik vill anställa personal från Kvarnsvedens pappersbruk

Publicerad

I veckan kom beskedet att Stora Enso vill lägga ned Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge. Nu vill företaget Northvolt, som bygger en stor batterifabrik i Skellefteå, anställa personalen i Borlänge för att lösa sina rekryteringsproblem:

– Tittar man på pappermassaindustrin och den industri som vi håller på att etablera genom vår batterifabrik som vi bygger så finns det många likheter mellan de kompetenserna och de arbetsuppgifterna som görs, säger Katarina Borstedt expansionschef vid Northvolt.

Batterianläggningen i Skellefteå vill på sikt anställa omkring 3000 personer. Men arbetskraften i Västerbotten räcker inte till och därför har Northvolt redan varit i kontakt med Stora Enso i Borlänge.

Kan ni bedriva er verksamhet på plats i Borlänge?

– Tyvärr är det svårt då det är helt olika fabriker, säger Katarina Borstedt.

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Borlänge, Jan Bohman, manar till lugn. Bohman menar att kommunen febrilt jobbar med en lösning för de 440 anställda vid Kvarnsvedens pappersbruk:

– Jag har börjat etablera kontakter på många olika nivåer. Vi håller på att titta på hur vi kan rigga nya jobb till Borlänge, en ny industrialisering, säger Jan Bohman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet