Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fruktansvärt”. Holländske Marin kände inte till att hans kapade Facebook-konto användes för att lägga ut falska uthyrningsannonser som lurade bland annat Nina och Christoffer på stugor. Foto: SVT, skärmdump

Holländske Marins konto kapades – ligger bakom flera bluffannonser i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

När holländske Marin Stigter fick sitt Facebook-konto kapat hösten 2022 kunde han aldrig ana att kontot senare skulle användas till att lura personer att hyra stugor.

– Nu är det viktigaste att få bort kontot så att personen inte kan lura människor genom att använda mitt namn, säger Marin.

Ett Facebook-konto med namnet ”Martin Stigter” har lagt ut flera falska annonser. ”Martins” annonser har dykt upp i sociala medie-grupper för boenden både i Sälen, Åre och runt om i Spanien, Grekland och Thailand. Samtliga är semesterstugor – på sociala medier står det att ”Martin” bor i Stockholm och arbetar med fastigheter, vilket ska förklara alla hus som han hyr ut.

Men den verklige ”Martin” heter egentligen Marin, bor i Nederländerna och arbetar på ett holländskt förpackningsföretag.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

SVT spårar bröllopsbilden

För att spåra ”Martin” utgår SVT:s reporter från en bröllopsbild som finns på sociala medie-kontot och får slutligen kontakt med det ställe som bröllopet ägt rum på.

Men det visar sig inte vara ”Martin” som gift sig – utan Marin.

”Känner mig bakbunden”

Marin bekräftar att kontot är kapat och bytt namn men att varken polis, Facebook eller en nederländsk organisation som fokuserar på identitetsstölder har kunnat hjälpa honom.

Att kontot sedan använts för att lura andra, som stughyrarna Christoffer och Nina, känner han inte till.

– Om vi hade insett att kontot utnyttjats på det här sättet tidigare, så hade vi såklart gjort mer för att få kontot nedstängt. Jag ångrar att vi inte gjorde mer, säger Marin.

Han har åter igen kontaktat polisen, som nu ska titta närmare på fallet.

– Det finns tv-program om de som blir hackade – och plötsligt händer det dig själv? Det kan verkligen hända vem som helst, säger Marin.

Se mer i videon om hur Marin reagerar när SVT når honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Mer i ämnet