Hör rektorn Christopher Granberg om arbetet med att skapa studiero i skolan Foto: SVT

Behöriga lärare, goda relationer och planerade lektioner ger studiero

Publicerad

Christopher Granberg, är rektor på en skola som i jämförelse med många andra lyckats bra med att skapa studiero.

– Ett av framgångsrecepten är att följa upp hur undervisningen går, och fundera över vad vi kan förbättra på skolan.

En fjärdedel av landets femteklassare saknar studiero i skolan. Åsa Fahlén, förbundsordförande i Lärarnas riksförbund, ser allvarligt på situationen. Hon pekar på stor omsättning av personal, och låg andel behöriga lärare som en del av förklaringen.   

– Det är en allvarlig situation ute i skolan där våra medlemmar larmar om att de faktiskt inte får tillräckligt bra förutsättningar för att göra ett bra jobb på allt för många ställen.

Recept för bättre studiero

Fahlén hävdar att behöriga ämneskunniga lärare, bättre stöd till elever med särskilda behov, och förutsättningar för lärarna att göra sitt jobb är receptet för bättre studiero i klassrummen. 

– Vi vet att när lärare får tid att förbereda sig ordentligt och göra välstrukturerade och väl förberedda lektioner så ökar det tryggheten och studieron. Inte bara på lektionerna utan i hela skolsituationen.

Involvera alla

Christopher Granbergs skola har runt 500 barn, enbart behöriga lärare och låg omsättning på sin personal. Utöver det, och uppföljning av arbetet, pratar han om goda relationer som en viktig del. Både på skolan, och med föräldrar.  

– För oss är det viktigt att involvera medarbetare, elever och vårdnadshavare i så stor utsträckning som möjligt, säger Granberg.   

På Granbergs skola uppger 84 procent av eleverna i årskurs fem att de har studiero.  

I klippet delar Christopher Granberg med sig av fler framgångsrecept för att nå studiero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.