Norge deltar i Quick-granskning Foto: Scanpix

Bergwall nu helt friad

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall frias även för mordet på Charles Zelmanovits.

Beslutet av chefsåklagare Håkan Nyman att lägga ned åtalet mot Sture Bergwall när det gäller mord på Charles Zelmanovits innebär att Bergwall nu har friats för samtliga åtta mord som han tidigare dömts för.

– Det är en glädjens dag och en dag för eftertanke, skriver Sture Bergwall på sin blogg.

Fallet Thomas Quick

Vid presskonferensen konstaterade riksåklagare Anders Perklev att mordutredningarna har hanterats i en ”ganska snäv personkrets”.

Han sa också att eventuella tjänstefel som någon kan ha begått har preskriberats.

På frågan om han tycker att Sture Bergwall nu ska försättas på fri fot blev svaret: ”Det är en medicinsk bedömning. Det har jag ingen uppfattning om.”

Sture Bergwall – i dag 63 år – har vårdats på en sluten rättspsykiatrisk avdelning sedan 1991. Han dömdes för att ha tagit en barnfamilj som gisslan vid ett rån. Redan 1970 hade Bergwall dömts för att ha utsatt pojkar för sexuella övergrepp, en vårdvistelse som var avklarad vid tiden för rånet.

På Säters sjukhus började sedan Bergwall erkänna mord efter mord, varav han senare dömdes för åtta.

Men 2008 berättade Bergwall för SVT-journalisten Hannes Råstam:

”Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för, och jag har inte heller begått något av alla de andra mord jag erkänt”.

Det blev början på en process för att få honom frikänd. Den första resningsansökan – om mordet på israelen Yenon Levi 1988 – lämnades in april 2009, och beviljades i december. Åtalet lades ned i maj 2010. Formellt friades Bergwall av tingsrätten i september 2010.

TT/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet