Foto: Henrik Montgomery/TT

Bergwall: Ska skriva om rättsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall skriver på sin blogg att han nu är fri efter 23 år bakom lås och bom.

Själv ger han inga intervjuer under onsdagen då han är sängliggande på grund av en bruten ryggkota, som han ådrog sig i samband med en hundpromenad under en permission. I stället skriver han på sin blogg om beskedet.

Här är Bergwalls egna ord om beskedet att han nu i princip blir en fri man:

Förvaltningsrättens dom i dag är resultatet av en lång, lång resningsprocess. När den sista frikännande domen meddelades föll alla argument för att hålla mig inlåst. De frikännande domarna visar rättsskandalen, Förvaltningsrättens dom visar med kraft på vårdskandalen – det var inte min psykiska hälsa som låg till grund för frihetsberövandet, det var domarna för mord och Säterklinikens heder.

Jag har mycket att berätta och det är det jag kommer att ägna mig åt när jag nu lämnar Säter. Skrivarlyan är i ordningställd och pennorna vässade. Efter Hannes Råstams och Dan Josefssons dokumentärer och böcker och resningsprocessens alla resningsansökningar och åklagaryttranden behöver jag inte bevisa något, jag kan skriva och berätta precis som det var under TQ-åren, under de sju tysta åren (innan Hannes Råstam dök upp) och under de dryga fem årens resningsprocess. Det känns viktigt och angeläget. Jag ser an framtiden med stor tillförsikt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet