”De är sammetslena och gulliga” – Berit Larsson om hur telefonbedragarna lurar sina offer. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Berit Larsson om bankbedragaren: ”Jag vill vrida öronen av honom”

Uppdaterad
Publicerad

Berit Larsson från Avesta fick ett sms från banken som sa att hennes bankkonto kunde vara utsatt för ett bedrägeri. Hon ombads ringa ett 010-nummer för att få hjälp. Men Berit blev snart varse att någon försökte lura henne.

– De tror att man är dum i huvudet bara för att man är över 70 år. Jag undrar om de skulle kunna göra så här mot sin egen farmor och farfar också, det är nästan så jag tror det, säger Berit Larsson.

Vänlig man

Hon är upprörd över tilltaget och vill varna andra. Själv ringde hon upp telefonnumret som stod i sms:et och frågade vad det hela handlade om, och blev mött av en vänlig ung man som ville hjälpa henne att komma tillrätta med bedrägeriförsöket mot hennes konto. Tusentals kronor höll på att föras över från hennes konto via swish påstod mannen.

Ju längre samtalet fortskred, desto mer misstänksam blev Berit och när mannen började fråga efter hennes kontokortsnummer förstod hon att det hela var en bluff.

Lägg ut information

Senare stod det klart att samma sms skickades ut till ett stort antal människor i Avestatrakten, och Berit har ett konkret råd att ge:

– Jag tycker att anhöriga och hemtjänsten hos äldre borde lägga ut papper bredvid de äldres telefoner där det tydligt står att banken och polisen aldrig ringer eller vill ha ut uppgifter via telefonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.