Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
97-årige Nils Dufva har bott på Tallbacken i ungefär tre månader. Han har under de månaderna bara fått träffa sina anhöriga utomhus. Foto: Sofie Lind/ SVT

Besök hos äldre i Älvdalen: ”Har börjat leta lämplig lokal inomhus”

Uppdaterad
Publicerad

97-årige Nils Dufva ser fram emot att få träffas som förr igen. Besöksförbudet på särskilda boenden upphör att gälla den 1 oktober och i Älvdalen jobbar man nu för att anhöriga återigen ska få träffa de äldre inomhus.

Under sommaren har anhöriga kunnat träffa de boende på Tallbackens äldreboende i Älvdalen utomhus. Det har funnits iordningställda miljöer och även en slogbod där man kunnat ses och tända en brasa under lite kyligare dagar. Men nu planerar man också för en lösning så att äldre snart ska kunna träffa sina anhöriga inomhus igen.

Större lokal

– Vi jobbar för att ställa iordning en större lokal där vi kan säkerställa restriktionerna med rätt avstånd och så. Vi har även sett över om man kan gå in en bakväg, så man slipper passera genom hela äldreboendet, berättar Monica Estenberg, enhetschef på Tallbacken.

Bara mötts ute

97-årige Nils Dufva har bott på Tallbacken i ungefär tre månader. Han har under de månaderna bara fått träffa sina anhöriga utomhus.

– Det har varit trevligt, vi har druckit kaffe och pratat, berättar han.

Följ med till äldreboendet i klippet ovan:  Så tänker enhetschefen inför att släppa in anhöriga igen – ”Ett stort ansvar vilar på mig” – 97-årige Nils om hur det känns att kunna få besök inne igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet