Det är fortsatt hårda restriktioner för besök vid äldreboenden. Foto: SVT

Så ser reglerna för besök på äldreboenden ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 oktober upphör regeringens besöksförbud på särskilda boenden. I Dalarna har antalet konstaterade fall av covid-19 fördubblats på kort tid, vilket gör att Smittskydd Dalarna rekommenderar fortsatta besöksrestriktioner. Ett beslut som kommer att omprövas varje vecka.

Avesta

Antal besök begränsas till en besökare per brukare. Besöket maximeras till en timme per tillfälle. Måste tidsbokas. Besök får bara ske i brukarens rum eller lägenhet, alternativt utomhus.

Borlänge

Avråder anhöriga till äldre på särskilt boende att komma på besök. Har gjort undantag från besöksförbud i vissa fall, något som fortsätter att gälla efter de rutiner man har.

Falun

Finns inget förbud mot besök, men vill att besök sker restriktivt och att besökare följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Max två personer per besök. Vistas bara på anvisad plats. Besöksrutiner kan ändras vid lokala utbrott.

Gagnef

På grund av den ökade smittspridningen kommer särskilda boenden i Gagnef inte att öppna för besökare. Möjlighet att besöka anhöriga utomhus kvarstår enligt gällande rutiner.

Hedemora

Avvaktar med att häva besöksförbudet. Kommer att göra risk- och konsekvensbedömningar för att se hur boenden kan ta emot besök på säkert sätt.

Leksand

Förlänger besöksförbudet inomhus till den 7 oktober. Ett beslut som kommer att omprövas en gång i veckan efter vad Smittskydd Dalarna kommer fram till.

Ludvika

Fortsatt besöksförbud på äldreboenden. Omprövas en gång i veckan efter vad Smittskydd Dalarna kommer fram till. Kommer att fortsätta erbjuda besök utomhus vid plexiglasbord. Tidsbokning krävs.

Malung-Sälen

Fortsatt restriktiva med besök på äldreboenden. Kommer att följa Smittskydd Dalarnas rekommendationer.

Mora

Fortsatt besöksförbud inomhus i enlighet med Smittskydd Dalarnas rekommendationer. Stora tält med värme kommer att ordnas till boenden så att utomhusbesök kan fortsätta till dess smittan minskat.

Orsa

Besök kommer att genomföras på samma vis som idag. Tidsbokning krävs.

Rättvik

Följder Smittskydd Dalarnas rekommendationer och bevakar utvecklingen. Verksamhets- och enhetschef på varje enskilt boende bestämmer om, hur och när besök kan beviljas utifrån aktuell riskbedömning.

Smedjebacken

Fortsätter hålla boenden stängda för besök. Besök får ske som tidigare med förbokning, bakom plexiglas och på anvisad plats.

Säter

Fortsatta besök utomhus på särskilda boenden. Kommunen undersöker hur man kan ordna med någon form av uppvärmning på de platser där besök kan ske. I undantagsfall kan besök inomhus ske.

Vansbro

Kontakta boendet för att få information om vilka rutiner som gäller inför besöket.

Älvdalen

Efter bedömning och överenskommelse med enhetschef på respektive boende finns möjlighet att träffas utomhus. Enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska ska man även öppna en lokal inomhus för att kunna ta emot besök.

Källa: Kommunernas hemsidor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet