Genrebild, bilden är inte tagen vid den aktuella vandringen. Foto: Robin Haldert, TT

Besökare på äventyrsvandring träffades av stenblock

Publicerad

Under en guidad tur som ett företag i Dalarna anordnar utlöstes ett stenras när gruppen skulle ta sig upp för en brant. En man träffades så illa av ett stenblock att han drabbades av en allvarlig blödning i levern. Nu åtalas den ansvarige för guideturerna vid Falu tingrsätt för vållande till kroppsskada.

Enligt åtalet har den guideansvarige brustit i att se till att besökarna fått tillräcklig säkerhetsinformation inför turen. Han ska heller inte ha säkerställt att guiderna hade tillräckligt med kompetens för den aktuella turen eller talat om för guiden att en annan väg borde ha tagits den aktuella dagen.

Lösa stenar i branten

Händelsen inträffade i juli 2017 och det var när gruppen skulle gå upp för en brant som stenraset utlöstes. Enligt de vittnen som åklagaren kallat var vägen som gruppen tog inte den vanliga vägen och den ska ha saknat markering, varit brant samt full av lösa stenar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.