Betalar samma skatt – men får ingen kommunal snöröjning

Uppdaterad
Publicerad

Flera bybor som SVT träffade i Långshyttan i Hedemora kommun är upprörda över att de behöver betala två gånger för snöröjningen. Enligt dem krävs det både en avgift till vägföreningen och den sedvanliga kommunalskatten, trots att kommunen inte skottar vägarna i orterna utanför centralorten.

Maurits Nuotio beskriver att han bor längs den vägsträcka som plogas sist av alla – den så kallade blindtarmen.

– Man blir lite trött om man får vänta i en eller två dagar innan det blir röjt på vissa ställen. Jag far ju omkring som tidningsbud på nätterna så jag ser ju många vägar, berättar han och fortsätter:

– Utanför byn är det betydligt bättre plogat, så där är vi nöjda. Men i villaområdena känns det ungefär som att allt annat prioriteras först, säger Maurits Nuotio.

I videoklippet ovan hör du vad byborna Marie Kindlund och Nikola Stein tänker om skillnaden mellan centralorten och byarna. – ”Vi har betalat, men vi skottar själva ändå”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.