En länk till kartan i högre upplösning finns längre ner i artikeln. Foto: Trafikverket och Johan Nilsson, TT

Då kommer plogbilen till din väg

Uppdaterad
Publicerad

När snön faller ställs snabbt krav på att plogbilen ska ut och göra vägen farbar. Men när kan du egentligen förvänta dig att plogbilen ska komma? Det beror till största delen på hur trafikerad vägen är.

Trafikverket delar in vägarna i fem olika klasser efter hur mycket de trafikeras.

• Klass 1-vägar

När det fallit en centimeter snö har plogbilen två timmar på sig att ploga. Vägen ska vara snö- och isfri senast två timmar efter det att det slutat snöa. I Dalarna finns det inga klass 1-vägar.

• Klass 2

Här har plogbilen tre timmar på sig att ploga när det fallit en centimeter snö. Ska vara snö- och isfritt inom tre timmar efter avslutat snöfall. I Dalarna räknas riksväg 70 från Avesta till Borlänge, riksväg 50 från Grängesberg till Borlänge och E16 från Falun via Borlänge till Djurås som klass 2-vägar.

• Klass 3

Ytterligare en timme läggs på så vägen ska vara plogad fyra timmar efter att den första centimetern snö fallit. Fyra timmar efter avslutat snöfall ska det finnas snö- och isfria hjulspår på vägen. Här får det alltså förekomma snösträngar.

Sedan finns det ytterligare två klasser som inte har samma krav på att vägen ska vara snöfri.

Här kan du se vilka vägar som prioriteras samt läsa mer om vilka krav som ställs på snöröjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.