18-åriga Hanna Jansson har hört från sina föräldrar att det brukade finnas fler ställen att gå ut på i Borlänge, som den klassiska klubben Liljan.
– Men nu är det väl sämre. Man kan knappt gå ut längre, säger hon.
Där Liljan en gång låg finns nu Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Gamla klubben S2 har blivit kontorslokaler, och anrika Bolanche stängdes till slut efter 25 år, när hotellgäster stördes av verksamheten.
En trend i flera städer
Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Han berättar att trenden med färre besökare på nattklubbar märks av i flera svenska städer.
– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar, säger han.
Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?
Kalle Kula • Att gå ut på nattklubb i Stockholm har alltid varit värdelöst, trots att det finns en hel del. Då är det roligare att gå på studentpubbar, vanliga ölhak, eller ha fest hemma med närmsta vänkretsen. Nattklubb är: En utvald skara insiders, folk som tycker det är värt att betala hutlösa pengar för att köpa sig in genom "bord", samt snygga tjejer som kommer in oavsett. Detta ger en stel stämning på klubben + värdelöst för alla andra. Det finns kanske några undantag till detta i Stockholm, samt lite nischade semi-privata arrangemang som kan vara kul baserat på intresse.
Don Pedro • Det är ju skitkul att dansa till bra musik! Jättebra träning, och nu för tiden är det ingen som röker cigaretter på klubbarna. Det var ett stort problem på 80- och 90-talet, när jag var mest ute. Allt stank av rök. Men kul var det!
Jag har aldrig varit berusad, så jag kom alltid hem utan problem . Kunde köra bil om jag ville. Blev hög av musiken och dansen istället. Fest behöver inte vara lika med alkohol!