Bilbyggaren Mikael i Älvdalen om olagliga A-traktorer: ”Nästan alla hemmabyggen har något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt sedan 2020 men det är långt ifrån alla som kör en laglig A-traktor. Varje månad får bilbyggaren Mikael Persson i Älvdalen in A-traktorer som måste byggas om efter att föraren har blivit stoppade av polisen.

– Det handlar främst om att fordonet har manipulerats så att det går fortare än tillåtna 30 kilometer i timmen eller att den är ombyggd så att den inte längre stämmer överens med hur den var registrerad, säger han.

Till exempel finns inte någon auktorisering för de som installerar fartspärrar i bilarna, något som gäller för till exempel installering av alkolås.

A-traktorer i Dalarna

– Då kan man säkerställa att den inte går att ändra på och det går att spåra vem som har monterat in den. 

Riskerar indraget körkortstillstånd

En regeländring 2020 gjorde att det blev lättare att bygga om bilarna vilket gjorde att antalet har ökat kraftigt sen dess. 

Enligt Transportstyrelsen finns det i dag drygt 47 000 registrerade A-traktorer, inklusive Epa-traktorer. 2019 var motsvarande siffra drygt 25 000.

– Vi har flera som kommer hit som köpt A-traktor ganska nyss som inte alls varit medvetna om att fordonet har fel och så har vi de som är fullt medvetna om att det är fel.

Dömas för olovlig körning

Den som kör en A-traktor som manipulerats för att kunna köras fortare än de tillåtna 30 km/timmen, riskerar att dömas för olovlig körning och få körkortstillståndet indraget. Under vissa förutsättningar kan även förarens föräldrar dömas för tillåtande av olovlig körning.

– Det kan vara jättesvårt för en förälder att veta vilka regler som gäller för en A-traktor, en del vet inte ens hur man kollar att det som står i registreringsbeviset stämmer, säger Mikael Persson.

Det här gäller för A-traktor:

Om du äger en A-traktor och står registrerad på den så ansvarar du för att fordonet är i föreskrivet skick. Du ansvarar även för på vilket sätt som fordonet brukas.

Föraren måste inneha ett mopedkörkot/ AM-körkort och vara minst 15 år

En A-traktor får högst föras fram i 30 km/h och om den konstruktiva hastigheten överstiger den tillåtna hastigheten så är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning.

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad och föraren endast har AM- behörighet så kan denne bli misstänkt för olovlig körning.

Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Vid misstanke om brott så kan även en A-traktor tas i beslag för vidare utredning.

Är olyckan framme kan det dessutom bli problem med försäkringen för en ändrad A-traktor som alltså är en oregistrerad bil.

Källa: www.polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet