Biogasfloppen – Inte ett enda tankställe

Uppdaterad
Publicerad

2010 skulle bli biogasens år i Dalarna och Gävleborg men fortfarande är Dalarna en helt vit fläck på biogaskartan. Och Gävleborg är inte mycket bättre.

Det finns inte ett enda tankställe i Dalarna och ingen anläggning för tillverkning av biogas. Gävledalaområdets enda tankställe finns i Gävle där det också finns en anläggning för tillverkning av biogas.

Dalarna skulle dock kunna ta vara på de resurser som finns i länet bättre. Istället skickas exempelvis slaktavfall från rättvik i långtradare till Linköping där det omvandlas till biogas och driver bussar i stan. Men avfallet skulle istället kunna användas på hemmaplan.

Dalarna – Biogas

En sammanslutning av sju dalakommuner under namnet ”Biogas Siljan” är intresserade av att bygga en anläggnin i storlek med den som finns i Linköping, för att kunna ha lokal biogasproduktion i Dalarna.

– Jag förväntar mig att vi i Rättvik ska kunna ta ett beslut under januari månad om att gå vidare i frågan, säger Inge Östlund (C) från kommunledningen i Rättvik.

Varför har det inte gått till sig ännu?

– Ja det har ju stötts och blötts i olika omgångar och det är svårt att få ETT fullmäktige att fatta ett bra beslut och här handlar det om sju kommuner som måste fatta samma beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Biogas

Mer i ämnet