Satsningen på biogas uteblev

Publicerad

Biogasbussar är framtiden – så sa den högsta politikern i Region Dalarna för tre år sedan. Men när SVT Dalarna nu granskat vilka krav som ställs på den framtida busstrafiken så visar det sig att biogas inte ens nämns.

I 17 av landets 21 län finns det idag bussar som drivs av biogas. Ett bränsle som bedöms vara ett av de mest miljövänliga. Dalarna är ett av de fyra län där det inte finns några biogasbussar i trafik.

Och trots att flera politiker och tjänstemän i Dalarna hyllar biogasen så verkar det vara långt från ord till handling.

Så här sa Region Dalarnas ordförande, Leif Nilsson, till SVT Dalarna för tre år sedan:

– Politiken måste bestämma sig för att man vill ha biogas. Jag ser inget alternativ till det nu, utan det är naturligtvis biogasbussar som är framtiden.

Vi visar intervjun från 2012 för Leif Nilsson nu.

– Ja, så sa jag för tre år sedan, och vi har fortfarande inga biogasbussar, säger Leif Nilsson när han själv får se sitt eget uttalande.

Framtidens busstrafik

Just nu pågår en upphandling om den framtida kollektivtrafiken i länet. Bussbolag tävlar nu om kontraktet om att få köra bussarna de kommande 10 åren under Dalatrafiks flagg.

Och när SVT Dalarna granskar vilka krav som ställs på den framtida busstrafiken visar det sig att det inte finns några specifika krav på biogasbussar från Dalatrafiks ägare Region Dalarna.

– Vi var rädda för att skriva in biogas eller något annat bränsle. Om vi gör det begränsar vi antalet anbud. Vi har i stället gått in på utsläppssidan, att begränsa utsläppen, då blir biogas en möjlighet, säger Leif Nilsson om varför kraven inte finns med i upphandlingsunderlaget.

Miljöförening kritisk

När SVT Dalarna ber föreningen Gröna bilister granska miljökraven i den nu aktuella upphandlingen så är de starkt kritiska.

– Vi har följt utvecklingen av biogas i Dalarna under många år men det har aldrig blivit något. Nu hoppades vi att man skulle ställa krav på biogas i den nya upphandlingen men nej, inte nu heller, säger Per Östborn på Gröna bilister.

– Om man jämför ambitionsnivån i Dalarna med övriga Sverige så är den väldigt låg det finns inga utryckliga krav på att ha förnybara drivmedel, fortsätter Östborn.

Leif Nilsson är förvånad över Gröna bilisters kritik.

– Det förvånar mig för genom att begränsa utsläppsmöjligheterna så styr vi ju bränslet, säger Leif Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Biogas

Mer i ämnet