Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, berättar nu att björnen har tagit sig in i hägnet där djurskötaren befann sig genom att gräva ett hål under stängslet. Foto: SVT/Torbjörn Påhlman

Björnen grävde hål under säkerhetsstängslet

Uppdaterad
Publicerad

Den björn som dödade en 18-årig djurskötare i Orsa rovdjurspark i fredags grävde sig under ett 90 cm djupt grävskydd mellan hägnen. Det säger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen.

– Det var mellan bakhägnet och det stora hägnet som ett litet hål grävts under grävskyddet, säger Anders Blomquist.

Grävskyddet mellan hägnen går ner under stängslet och slutar 90 cm under markytan. Men trots grävskyddet har björnen ändå lyckats ta sig igenom och på så sätt kommit in till det intilliggande hägnet där djurskötaren befann sig tillsammans med en turistande familj.

LÄS MER: Djurskötare avliden efter björnattack

”Ska inte gå”

– Det ska inte gå enligt de rutiner vi har, det här är en otänkbar händelse som inträffat och då måste vi förstå varför det har skett, säger Anders Blomquist.

Hägnet var nybyggt och det fanns en skötselplan kopplat till det.

Har era rutiner varit tillräckliga?

– Vi har tyckt att vi har en bra, modern och välfungerande park, men det fungerade inte i fredags och det är helt oacceptabelt. Där måste vi förstå hur det kunde ske trots rutinerna och om det brustit så måste det naturligtvis ändras, säger han.

LÄS MER: ”Jag tänker på min kollega och hans familj”

Arbetar två och två

Efter händelsen har vissa åtgärder vidtagits. Bland annat har en extra säkerhetszon mellan björn och skötare skapats när mat läggs ut i hägnen. Dessutom är skötarna alltid två till antalet när de jobbar.

– Det kanske inte är så mycket för ökad säkerhet utan mer att man kan stötta varandra vid arbetsuppgifter som kan kännas väldigt tunga efter en sådan här tragedi, säger Anders Blomquist.

TV: Se inslaget där vd:n berättar om hålet som upptäcktes efter attacken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet