Björnen sover – men här drar forskarna ut den ur idet

Publicerad

Hur kommer det sig att brunbjörnen kan äta sig fet och sedan gå i vinteride där den ligger stilla i flera månader – utan att få hjärt- och kärlproblem? Det försöker forskare nu få reda på med hjälp av björn i Dalarna.

För att kunna forska på hur brunbjörnen klarar sin långa, stilla vintervila utan att få problem med hjärta och blodkärl så bedövar forskarna först björnen och tar sedan ut den ur idet för att ta prover och göra en hälsoundersökning.

Experimentet har gjorts i skogen i Täckåsen utanför Orsa och ett franskt filmteam har följt forskarna i filmen Björnens superkrafter som sänds Vetenskapens värld måndag den 18 februari kl. 20.00 i SVT2 och i SVT Play.

Förhoppningen är att forskningen ska inspirera till mediciner för människor.

Godkänt av etiska nämnden

Projektet är godkänt av den djurförsöksetiska nämnden som har vägt samhällsnyttan mot det man utsätter djuren för. Och i projektet har man inte sett att björnarna har påverkats av att bli störda i sina iden och att björnarna som utsätts för provtagningarna är noga utvalda.

– Vi gör bara det här på icke könsmogna björnar då vi vet att tex honor med årsungar riskerar att påverkas, säger Sven Brunberg, fältansvarig för Svenska Rovdjursförsöket.

Inga negativa effekter

Att mäta effekten av forskningen kan vara svårt. Men Brunberg hävdar att man inte sett några konsekvenser, att unga björnhonor i projektet har fött ungar och agerar helt normalt.

 – Vi har inte sett några negativa effekter på djuren i forskarprojektet. Inte heller när man följt upp sändarförsedda björnar  har man kunnat se att det blivit konsekvenser av störningarna.

Att en björn störs och byter ide är i sig inget ovanligt. Man vet att ca 20 procent av björnarna byter ide på egen hand varje vinter.

Titta på klippet ovan för att se när den nedsövda björnen plockas fram ur idet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer