Arkivbild Foto: Jean-Christophe Bott/TT

Vilda björnungar i Mora och Orsa populära fotoobjekt – nu går polisen och Länsstyrelsen ut och varnar

Uppdaterad
Publicerad

I en dryg vecka har polisen och Länsstyrelsen Dalarna fått in samtal om tre björnungar som rör sig i ett område på gränsen mellan Orsa och Mora kommun. Många privatpersoner ska ha tagit tillfället i akt att åka för att se ungarna och ta en bild, men nu går polisen ut och uppmanar till att man ska låta björnungarna vara i fred.

Det är i ett område mellan Orsa och Mora som de tre björnungarna synts till. Många ska ha åkt dit för att se dem live och kanske knäppa ett foto. Bilder på björnungarna har bland annat spridits i lokala grupper på sociala medier, enligt polisen och Länsstyrelsen Dalarna.

Riskfyllt att björnarna vänjer sig vid människan

Men att röra sig in närheten av björnungar och få dem att vänja sig vid människor är inte riskfritt, varken för björnen eller människan, skriver dalapolisen på sin Facebooksida. Då lär sig björnen att människor inte är farliga och det kan leda till problem när de blir större.

Björnar i Dalarna

”Risken med björnar som tappar sin naturliga respekt för människor är bland annat att dessa kan komma att bli mer närgångna mot människor och någon kan komma att skadas eller att polismyndigheten måste låt avliva björnarna”, skriver polisen i Dalarna på sociala medier.

Polismyndigheten och Länsstyrelsen samverkar nu för att hantera situationen.

Hör varför du inte ska gå nära vilda björnungar – Marie Edvall, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna förklarar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet