Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Björnjakt återupptas i renskötselområde

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på björn återupptas. Ytterligare en björn får fällas i norra länsänden. Anledningen är att det sköts så många björnar under jaktens första dagar, vilket ledde till snedfördelning.

Det gick undan vid årets licensjakt på björn. Fyra överskjutningar gjordes under jaktens första dagar, vilket gjorde att en omfördelning av björnar gjordes mellan delområden.

Omfördelningen gjorde att fyra björnar i stället för fem sköts i delområde 1a, där det bedrivs renskötsel.

Björnar i Dalarna

”Den omfördelning som gjordes under björnjakten innebar att licensjaktens önskade effekt för renskötselområdet uteblev.”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Därför har det nu tagits beslut om att ytterligare en björn får därför fällas i delområde 1a.

– Rennäringen är en areell näring som påverkas i hög utsträckning av de stora rovdjurens närvaro och licensjakten är ett viktigt verktyg för att på lång sikt förebygga skador orsakade av rovdjur, säger Caroline Dickson, chef för viltenheten på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet