Foto: SVT

Björnjakten avslutad – samtliga 48 björnar har fällts

Uppdaterad
Publicerad

Årets licensjakt på björn är avslutad. På onsdagen meddelade länsstyrelsen att de 48 björnar som fick skjutas under jakten har fällts.

Årets björnjakt fick en snabb start. Redan under jaktens första dag fälldes hälften av den totala kvoten.

– Första helgen är också lite mer intensiv men vi har ett bra samarbete med polis och för oss är det alltid viktigt att jakten går rätt till, sa Caroline Dickson, enhetschef för viltenheten på Länsstyrelsen i Dalarnas län på jaktens första dag.

Ytterligare en björn

Länsstyrelsen i Dalarna beslutade 8 september att det skulle skjutas ytterligare en björn i Dalarna förutom de tidigare 48 stycken beslutade. Den 49:e björnen sköts därefter i trakten av Idre.

Licensjakt bedrivs för att uppnå olika rovdjursförvaltningsmål, främst för att minska tätheten av rovdjur i ett område, eller för att hålla stammen på en konstant nivå.

Licensjakt är normalt inte aktuellt om antalet djur skulle ligga under länets miniminivå. Licensjakt sker exempelvis utifrån kriterier baserade på inventeringsresultat, skadesituation, genetisk status, påverkan på jakt, lokala koncentrationer av arten samt hur länge det funnits revir i området.

Källa: länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer