Inez och Isac visade upp sig utomhus för första gången. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Björnsläpp i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det dags för årets björnungar att bli utsläppta ur idet. Inez och Isac visade upp sig utomhus för första gången.

Inez och Isac, som de är döpta till,  kom ut i sin inhägnad tillsammans med mamma Mette.

– Till en början var det lite trevande och reserverat, men snart visade de sig vara nyfikna, pigga och glada små björnungar, berättar Ann-Louise Julin, som var SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats.

Dalarna – Djur och natur

Föddes på julafton

Ungarna föddes på julafton, precis som modern Mette som föddes den 24 december 2008 i en finsk djurpark. Enligt Pernilla Thalin, djurparksansvarig för Orsa rovdjurspark, har de varit väldigt sömniga och därför svåra att könsbestämma. Men nu vet parken att det är en pojke och en flicka.

Pappa till årets ungar är Diego, den övergivna björnunge som kom till parken sommaren 2011. Han är numer en stor och ståtlig björnhanne som nu alltså blivit far för första gången.

Stannar med mamman

Nu har björnungarna hunnit bli fyra månader gamla och kommer att stanna med sin mamma hela sommaren och i höst lägger de sig i idet tillsammans.

När de vaknar nästa vår sker, precis som i det vilda, en avvänjningsprocess där mamman till slut stöter iväg ungarna när hon är redo för att träffa en hanne igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Djur och natur

Mer i ämnet