Tisdagskvällens blåljusdag i Falun ställs in efter att kommunen vägrat skicka in en fullständig ansökan om tillstånd. Foto: SVT

Blåljusdag inställd – kommunen hade inte tillstånd

På tisdagkvällen skulle räddningstjänst och polis visa upp sig för barn och deras familjer i Falun. Men nu ställs aktiviteterna in. Falu kommun menar att polisen inte beviljat tillstånd. Men av ansökan framgår att kommunen vägrat lämna nödvändiga uppgifter för att få ett tillstånd.

Blåljusdagens aktiviteter på tisdagskvällen var planerade att hållas vid Tegelbrukskolan och Montessoriskolan. Bland annat så skulle polis, räddningstjänst och ambulans visa upp sina utryckningsfordon. Men av det blir det nu inget.

Tvingas ställa in

Falu kommun skriver på sin hemsida att de tvingats ställa in aktiviteterna eftersom de inte beviljats tillstånd av polisen.

– Det är jättetråkigt att vi måste ställa in eftermiddags-och kvällsaktiviteterna. De brukar vara populära och locka många barn, ungdomar och vuxna, säger ansvariga för evenemanget  Ulrika G Lindberg, brottsförebyggande samordnare på Falun kommun i en kommentar på kommunens hemsida.

Vägrade komplettera ansökan

Men faktum är att polisen hade gett tillstånd om kommunen inte vägrat lämna in en fullständig ansökan. Ansökan som skickades in den 4:e september saknade flera uppgifter och polisen bad kommunen komplettera.

– Vi fick in allt utom folkbokföringsadress och personnummer på den fysiskt ansvariga personen, uppgifter vi behöver för att kunna börja handlägga ärendet, säger Andreas Nordström, jurist vid polismyndigheten och placerad i Falun.

– Vi gav dem flera chanser att återkomma men kommunen har inte velat lämna uppgifterna. Till slut måste vi komma till ett avslut på ärendet.

Enkelt ärende

Uppgifterna  som polisen efterfrågar krävs i alla ansökningar om tillstånd för en offentlig tillställning eller allmän sammankomst och är normalt inte kontroversiella.

– De här personuppgifterna är offentliga och alla som söker den här typen av tillstånd lämnar dessa uppgifter, det är helt normalt.

-  Det här är ett enkelt ärende, hade vi fått kompletteringen har de de fått tillståndet samma dag, eller dagen efter, konstaterar Andreas Nordström.

Juridiska hinder

Falu kommun bekräftar att man inte har lämnat in de uppgifter som efterfrågas och av resonemanget framgår att det inte handlar om några praktiska hinder utan om juridiska.

– Vi har en viss förståelse för polisens ståndpunkt, men vi  menar att det inte finns ett formellt lagstöd för att kräva dessa uppgifter, säger Leif Nilsson, stadsjurist i Falun.

Men Falun lämnar väl  ut dessa uppgifter i alla andra ansökningar om offentliga tillställingar?

– I det här fallet har den enskilde tjänstemannen inte velat lämna ut sina personuppgifter och vi anser att det objektiva lagstödet för att kräva det inte finns.

– Vi har haft ett samråd och preliminärt kommit fram till att gå vidare med ärendet till förvaltningsrätten, säger Leif Nilsson.

Det ser alltså ut att bli en långdragen juridisk process innan frågan om vem som har rätt kan besvaras. Klart är dock att de barn och familjer som ställt in sig på en tisdagskväll med blåljus och utryckningsfordon får ändra sina planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer