Föraren skadades allvarligt i olyckan och är förd till sjukhus för vård. Foto: Mora brandkår

Bomolyckan i Mora kommer ta månader att utreda

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket räknar med att det tar någon månad att utreda torsdagens järnvägsolycka i centrala Mora då en kvinna skadades svårt efter att hennes bil i en järnvägskorsning kolliderat med ett godstågslok.

Vittnen har uppgett att bommarna inte var fällda vilket är ovanligt vid järnvägsolyckor i Sverige. Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att det är många som ska höras i utredningen och att det väntas ta någon månad.

– Den här trafiken styrs av en lokal tågklarerare som dels lägger om färdvägen med växlar men som också ansvarar för bommar och signaler till lokförare, säger Bengt Olsson.

Trafiken fungerar igen

– Om det är den mänskliga faktorn eller ett tekniskt fel i anläggningen som orsakat olyckan, är nu bland det som måste utredas, inte minst för att säkra att det inte händer igen, säger Bengt Olsson.

Under fredagen har tågtrafiken fungerat som vanligt vid olyckskorsningen och någon teknisk störning i anläggningen har inte rapporterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.