Anita Bohman Daniels, ordförande LRF: ”Jag kan inte se nu att någon ska behöva nödslakta” Foto: Niko Ago,SVT

Dalabönder lättade efter regnet: ”Gräset växer redan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas regn ser situationen bättre ut för Dalarnas lantbrukare: Fler skördar väntas och det verkar det inte bli aktuellt med nödslakt. Men köerna till slakterierna är fortfarande långa och man förbereder sig för att klara av höstens hårda tryck.

Sommarens torka har orsakat foderbrist hos många lantbrukare. På grund av detta har många ställt stora delar av sina djurbesättningar i slaktköer, eftersom det inte kommer finnas tillräckligt med foder i vinter.

Slakterierna bokades snabbt upp och för många lantbrukare såg nödslakt ut att bli aktuellt. Nu ser dock situationen annorlunda ut i länet.

– För två veckor sedan var jag riktigt orolig – då fick jag nästan panik. Nu kan man redan se att det blir grönare så jag tror man kommer få en andra eller tredje skörd av gräs, säger Anita Bohman Daniels, ordförande för LRF i Dalarna.

Slakterier förbereder sig inför hösten

Trots detta så är slaktköerna fortfarande långa och slakterierna förbereder sig inför hösten. På Siljans Chark i Ickholmen ska mer personal anställas för att klara av situationen.

– Vi vet att vi kommer ha en ökning på femton till tjugo djur i veckan och då krävs det att vi har en lite större personalstyrka, säger Roger Carling, slakterichef Siljans Chark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer