Sara Åhman, biträdande regionchef på Migrationsverket svarar på kommunalrådets Lars Isacssons (S) kritik. Foto: Björn Bjarnesjö/SVT

Skarp kritik mot Migrationsverkets beslut – ”Vi hoppas absolut inte att de flyttar barnen mitt i terminen”

Uppdaterad
Publicerad

Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S) riktar skarp kritik mot Migrationsverket efter deras beslut att all asylverksamhet i Dalarna ska flyttas till andra delar av landet.

– Det har varit väldigt lite dialog när man startar ett boende och obefintlig dialog när man ska avsluta det. Det är rätt frustrerande, säger Isacsson.

I dag har Avesta kommun ungefär 360 asylsökande som bor i tillfälliga bostäder i kommunen men som kommer att tvingas flytta. Av dem är 150 barn och unga som går i skolan just nu.

– Vi är starkt kritiska till hur processen under de här åren gått till. Vi tycker att vi fått ta orimligt stort ansvar i både Avesta och Hedemora kommun bland annat, säger Lars Isacsson (S) kommunalråd i Avesta kommun.

Migrationsverket svarar

Enligt Migrationsverket ville man ha en snabb process för att medarbetarna skulle slippa att sväva i ovisshet under lång tid.

– Vi drar nu lärdomar av den här processen utifrån de synpunkter vi fått och ser till att vi förbättrar dialogen framöver, säger Sara Åhman, biträdande regionchef region Nord på Migrationsverket.

Vad kräver Avesta kommun av Migrationsverket framöver? Vad svarar Migrationsverket? Se mer i videon!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.