Foto: Bengterik Busk/SVT

Brand i nya ishallen i Falun

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand i den nya ishallen på Lugnet i Falun – som ännu inte är färdigbyggd.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt grov mordbrand. Falu kommun uppger dock att branden startat på grund av ett tekniskt fel i ett elskåp.

Kl 21.53 utlöstes det automatiska  brandlarmet på Lugnet. Bara ett par minuter senare fick SOS Alarm veta att det syntes kraftig rökutveckling från ishallsbygget.

Räddningstjänsterna i både Falun och Borlänge larmades till platsen.

Dalarna – Ishallen på Lugnet

Ingen person skadades vid branden och brandorsaken var under onsdagskvällen okänd.

Misstänkt grov mordbrand

Ännu på torsdagsmorgonen är det oklart vad som orsakade branden.

– Vi har rubricerat ärendet som misstänkt grov mordbrand, säger Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna till SVT.

– De poliser som var på plats i natt kunde inte avgöra hur branden började, då är det rutin att vi utreder som grov mordbrand.

Området är tills vidare avspärrat.

Enligt företrädare för Falu kommun så ska dock mycket tyda på att det var ett elfel som orsakade branden.

Får konsekvenser

Vår utsända på Lugnet – Gunilla Wikström – rapporterar att elen och även kylaggregaten på Lugnet nu är avstängda.

Om avstängningen av kylaggregaten blir långvarig och om det blir plusgrader så kan det bli problem för isarna på bandyplan på uterinken som nu har en tältöverbyggnad.

Hur länge aggregaten kommer att vara avstängda beror bl a på om och i så fall hur omfattande skador de har fått vid  branden.

Enligt Liselotte Jonsson, vd i det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB), ska branden ha börjat i ett elskåp.

Hon säger också att bygget av ishallen med största sannolikhet kommer att vara klart vid årsskiftet som planerat.

Brand i källaren

– Vi har haft en brand i källaren på ishallsbygget, sa räddningsledaren Magnus Jonsson till SVT under onsdagskvällen.

– Det är i den delen där man förvarar en lastmaskin och annan teknisk utrustning. Våra rökdykare har släckt branden och nu ska röken vädras ut och det är inte helt lätt då det är stora ytor, fortsätter han.

Ingen skadades vid branden

– Vi har dessutom brutit strömmen, så därför kan vi inte öppna portarna, så det kommer att ta ett tag att få ut röken, sa Magnus Jonsson

Han konstaterade också att det är ”relativt stora” rökskador i källardelen.

– Brandskadorna ser vi först när röken har vädrats ut.

Oklart hur mycket bygget försenas

Den ishall som tidigare fanns på Lugnet revs i höstas då den var mögelskadad. En ny ishall håller nu på att byggas på samma ställe.

Hur mycket onsdagskvällens brand kommer att försena bygget är ännu oklart men Falu kommun skriver så här på sin Facebook-sida:

– En större mängd elkablar förstördes vid branden vilket kommer att få konsekvenser under de kommande dagarna. Hur stora konsekvenserna blir är än så länga oklart.

Förvaltaren av fastigheten – Lufab – skriver att representanter från de byggföretag som renoverar ishallen har samlats under morgonen för att diskutera situationen. De har kommit fram till att byggarbetet i överbyggnaden kommer att fortsätta som vanligt idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ishallen på Lugnet

Mer i ämnet