Brand i säng på Falu lasarett

Publicerad

Under natten mot torsdag utbröt larm om en brand i en säng på en vårdavdelning på Falu lasarett. En patient och en sjuksköterska fick föras till akuten med lindriga skador.

Larmet inkom strax före kl 02 under natten mot torsdag.

– På en avdelning har det brunnit en säng och den branden är nu släckt, säger Jan Matérne, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.

– Det blev en del rök- och sotskador, säger räddningsledare Magnus Rissveds.

En patient förd till akuten

Den aktuella avdelningen, som är en medicinsk vårdavdelning för vuxna, har utrymts.

– Det brann i en säng och blev väldigt rökfyllt. Personalen evakuerade snabbt de 17 patienter som låg på avdelningen. En av dem fick föras till akuten med okända skador, säger Ulf Olsson, ambulanssjuksköterska, till SVT Nyheters reporter på plats.

Även en sjuksköterska togs till akuten efter att ha andats in brandrök. Ingen av dem ska ha fått allvarligare skador, uppger sjukhuset.

De övriga patienterna ska under natten ha flyttats till platser på andra avdelningar på sjukhuset.

Ledningen inkallad

Enligt landstinget Dalarna kan branden ha orsakats av sängrökning, men det är inte något polisen i nuläget vill kommentera.

Händelsen utreds i nuläget som försök till mordbrand, och polis undersöker brandplatsen för att utreda exakt vad som har inträffat.

Enligt Ulf Olsson har sjukhuset kallat in ledningen med anledning av det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer