Mora brandkår misstänker att flera av den senaste tidens skogsbränder kan vara anlagda. Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef, uppmanar nu allmänheten till vaksamhet. Foto: TT, SVT

Brandkåren i Mora misstänker att flera skogsbränder kan vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Flera mark- och skogsbränder har under de senaste dagarna härjat runtom i länet. Nu förklarar brandkåren i Mora att man misstänker att de bränder som uppstått i områden kring Mora, Malung och Vansbro kan vara anlagda.

Anledningen till misstankarna handlar om att man inte hittat någon naturlig förklaring till varför bränderna startat. Utöver det uttrycker brandkåren att det finns andra omständigheter som tyder på att de skulle kunna vara anlagda.

Kan få enorma konsekvenser

Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef vid Mora brandkår, förklarar i ett pressmeddelande att både brandkåren och polisen ser ytterst allvarligt på händelserna. Han påpekar även att de rådande väderförhållanden kan leda till att bränderna får enorma konsekvenser.

Ber allmänheten om hjälp

För att undvika fler bränder, och för att kunna släcka de som eventuellt uppstår så snabbt som möjligt, uppmanar man nu till vaksamhet.

– Vi ber allmänheten att vara extra vaksam när man färdas längs vägarna. Bränderna har ofta uppstått längs mindre skogsvägar men i anslutning till större vägar så som E45 och E16, skriver Bäcke i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.