”Det kommer fattas personal i norra Dalarna och det blir en torr och varm sommar med hög sommar”, säger Fredrik Gundhe. Hör hon berätta mer i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Brist på utländska arbetare hotar skogsbrandsbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det stor brist på skogsarbetare på grund av det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Människor från länder utanför EU/EES får inte komma in i landet. Men undantag finns, till exempel om de ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, men dit räknas inte eftersläckningsarbete.

Förutom skogsplantering och röjning ansvarar också många av de företag som anställer utländska arbetare för eftersläckning av skogsbränder – något som borde räknas som en nödvändig funktion menar flera företagare som verkar i skogsbranschen som SVT Nyheter Dalarna pratat med.

– Vi har personal som har flera års erfarenhet och kompetens, varför inte vara på den säkra sidan och låta dem komma hit? säger Fredrik Gundhe, som vanligtvis brukar ha nästan 100 säsongsarbetare från Thailand.

Coronaviruset i Dalarna

Nybörjare anställs

I Sverige snabbutbildas nu människor till plantörer men de kan då endast vara med under planteringssäsongen menar Fredrik Gundhe.

– Alla fokuserar bara på vårplanteringen men vi kan inte ha dem anställda mitt i sommaren när det är som högst brandrisk. De är dessutom nybörjare utan kunskap och erfarenhet.

Viktigt för räddningstjänsten

Exakt vilken skogsarbetare det är som sköter brandbevakning och eftersläckningsarbete spelar ingen roll för räddningstjänsten men det är viktigt att det finns sådana personer, säger Johan Szymanski, räddningschef vid Brandkåren i Norra Dalarna.

Att förmågan finns är avgörande för oss för att kunna lämna en brandplats och upprätthålla beredskap för nya larm.

Han vill nu att skogsägarna gör allt de kan för att hitta en lösning om det inte går att använda utländsk arbetskraft.

– Jag bedömer att skogsbolagen har rimlig möjlighet att utbilda andra människor i bevakningsuppdraget och eftersläckning om de börjar så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet