Fredrik Gundhe har nästan 100 säsongsanställda som inte kan komma och jobba på grund av det tillfälliga inreseförbudet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Stor personalbrist i skogen på grund av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Runt 100 thailändska skogsplantörer – det hade skogsföretagaren Fredrik Gundhe räknat med till vårens skogsplantering. Men inreseförbudet sätter stopp och nu försöker han istället rekrytera arbetslösa svenskar till det han kallar ett av Sveriges tuffaste jobb.

– Intresset för de här jobben är inte alls stort i Sverige. Det är ett hårt och slitsamt lågstatusyrke och vi kan bara erbjuda säsongsarbete, säger Fredrik Gundhe som är vd på Dala kvalitetsskog.

Vid den här tiden på året ska miljontals skogsplantor sättas ut för att kunna växa och senare bli till virke. Många av företagen anställer personal från utlandet för att plantera men inreseförbudet stoppar just nu hundratals säsongsanställda som brukar komma till Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

”Väldigt konstig situation”

– Vi har personal som sitter fast i Thailand. De har sina arbets- och uppehållstillstånd klara och alla anställningsavtal är skrivna, säger Fredrik Gundhe.

Därför kan han inte heller anställa för många på plats i Sverige i fall att inreseförbudet hävs, då thailändarnas anställningsavtal redan är skrivna.

– Vi har hamnat i en väldigt konstig situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet