Foto: SVT

Brister i grävskyddet kan ha bidragit till attacken

Uppdaterad
Publicerad

Grävskyddet mellan hägnen i Orsa rovdjurspark kan ha varit bristfälliga. Det menar länsveterinär Olle Rydell på länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för rovdjursparken.

– Runt de stora björnhägnen ska det vara omöjligt att gräva sig ut. Nu skedde det här inne i ett hägn och jag kan bara spekulera om skyddet där inte varit lika stort som skyddet är ut mot parken, säger Olle Rydell.

Sekretessbelagd utredning

Åklagaren som leder förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott i samband med att en ung djurskötare dödades av en björn i Orsa rovdjurspark i fredags har valt att tills vidare sekretessbelägga detaljerna om hur björnen grävde sig in i det hägn där djurskötaren befann sig. Det kan ha att göra med att man vill klarlägga var ansvaret för konstruktionen ligger.

18-årig djurskötare död i björnattack

Inga dagliga ronder

I rovdjursparkens egna föreskrifter har inte funnits någon regel om dagliga säkerhetsronder för brunbjörnarna. Något som kunde ha lett till att björnens grävning hade upptäckts i tid. Särskilda föreskrifter om dagliga säkerhetsronder finns för tigrar, leoparder och isbjörnarna.

TV: Se inslaget där Olle Rydell intervjuas

LÄS MER: Djurskötare avliden efter björnattack

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet