Så här såg det ut 2017 när polisen ingrep mot nazisterna. SVT:s videomaterial från händelsen har senare använts i polisens förundersökning. Foto: Anders Hansson/SVT

Brottsliga politiker kan inte avsättas

Publicerad

Det går inte att avsätta en kommunfullmäktigeledamot. Inte ens om personen skulle begå mord, eller något annat grovt brott. Det här upprör kommunfullmäktige i Borlänges ordförande, Yvonne Karlén (S) som nu kräver en ändring i kommunallagen.

Frågan har aktualiserats efter att den nazistiska kommunfullmäktigeledamoten i Borlänge, Pär Sjögren, i helgen deltog i en motdemonstration mot prideparaden i Falun. I samband med den gjorde Sjögren ett utfall mot en deltagare i pridetåget. Enligt en polis, som SVT pratade med på plats, så var det Sjögren som ledde aktionen mot prideparaden. Nu pågår en utredning om bland annat brott mot ordningslagen. 

Trots att det inte handlar om något grovt brott i det här fallet har händelsen fått Yvonne Karlén (S) att reagera. 

– Jag blir djupt bedrövad. Fullmäktige är ju Borlänges riksdag – där ska vi ju värna demokratin och människors lika värde, säger hon. 

Inget stöd i lagen

Sjögren är sedan tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen. Karlén tycker att fullmäktigeledamöter ska kunna stängas av från kommunfullmäktige om de döms för brott av allvarlig karaktär. 

Men som det ser ut idag finns inget stöd i lagen för att avsätta fullmäktigeledamöter som begår brott. Ledamöter i kommunernas nämnder, och riksdagsledamöter, kan avsättas om de dömts för vissa grova brott. Men inte ledamöter i kommunfullmäktige. 

– Man kan möjligen tycka att det borde finnas en säkerhetsventil. Man kan tänka sig att en människa begår ett brott precis när mandatperioden börjar, och då har du fyra år med en brottsling som kan vara dömd för väldigt svåra brott. Det är inte helt optimalt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. 

Vill se över lagen

Det här vill Borlänge kommunfullmäktiges ordförande nu ändra på. 

– Vi borde se över kommunallagen. Jag tycker inte att man ska få sitta i fullmäktige om man begår brott och blir dömd för det, säger Yvonne Karlén.

TV: Därför tycker Yvonne Karlén (S) att ledamöter i kommunfullmäktige ska kunna avsättas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dala pride

Mer i ämnet