Så här såg det ut 2017 när polisen ingrep mot nazisterna. SVT:s videomaterial från händelsen har senare använts i polisens förundersökning. Foto: Anders Hansson/SVT

Nordiska motståndsrörelsen försökte störa paraden

Uppdaterad
Publicerad

Några medlemmar ur den nazistiska organisationen NMR, nordiska motståndsrörelsen, försökte störa Prideparaden i Falun under lördagseftermiddagen.

Det var när pridetåget gick efter Trotzgatan i centrala Falun som motdemonstranterna dök upp. Polisen var dock snabbt på plats och ett mindre tumult uppstod mellan NMR och polisen.

– De valde att ställa sig mitt i vägen och då drog vi en avspärrning och fick lov att flytta dem utanför den då eftersom de inte ville samarbeta, säger Patrik Åkerlund, yttre befäl hos polisen.

Dala pride

Läget snabbt under kontroll

– Tåget kunde passera och ingen är omhändertagen och ingen är gripen, säger Patrik Åkerlund.

Prideparaden ringlade lång genom Falun. Förra året deltog runt 3.000 personer och känslan hos många var att det var fler i år. Och det var det, enligt arrangören runt 5.000 personer. Ordningen var snabbt återställd efter tumultet med NMR och pridetåget kunde passera obehindrat.

Har gett sig på pride tidigare

En grupp personer från den högerextrema rörelsen Nordisk ungdom försökte i början på augusti störa Prideparaden som gick genom centrala Stockholm.

– Det var ett tjugotal killar i 20-årsåldern som ställde sig i vägen. De stod bredbent med ryggarna mot paraden, berättade SVT Nyheters reporter Malin Crona från platsen.

I början på september skrev NMR sin hemsida att man klippte ner 26 prideflaggor från Norra hamnen, Helsingborgs stadsteater och Knutpunkten under natten mot paradlördagen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Också i somras togs en prideflagga ned och brändes i Boden av NMR. Kommunalrådet Inge Andersson (S) reagerade då starkt på det som hänt.

– Det är käpprätt åt helvete. Det de gjort skändar ett mångkulturellt Boden. Flaggan står för alla människor lika värde, sa han till SVT då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala pride

Mer i ämnet