En grupp försökte stoppa Pride-tåget på lördagen Foto: Malin Crona/SVT

Grupp försökte stoppa Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

En grupp personer från den högerextrema rörelsen Nordisk ungdom försökte störa Prideparaden som gick genom centrala Stockholm på lördagen. – Det var ett tjugotal killar i 20-årsåldern som ställde sig i vägen. De stod bredbent med ryggarna mot paraden, berättar SVT Nyheters reporter Malin Crona från platsen.

Årets Prideparad, den 20:e i ordningen, startade vi Norr Mälarstrand klockan 13 på lördagen. I höjd med korsningen Vallhallavägen Sturegatan försökte en grupp stoppa den.

Polisen bekräftar det inträffade.

– Jag har inga detaljer just nu men de ska ha försökt störa tåget. Vi har dem under kontroll, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Tiotal personer omhändertagna

Händelsen inträffade vid kvart i tre-tiden och ett tiotal personer har blivit omhändertagna av polisen.

– De är inte gripna utan vi kommer att ta ett beslut inom kort. Någon eller flera är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten samt brott mot ordningslagen, säger Mats Eriksson.

Enligt Eriksson kan de föras bort av polisen så att de inte kan störa paraden.

”Det var obehaglig stämning”

Enligt SVT:s Malin Crona stördes paraden bara under ett fåtal minuter.

– Några minuter, fem minuter kanske. Polisen kom direkt och förde bort dem och min uppfattning var att de hade koll, säger hon och tillägger:

– Folk buade men jag såg inga våldsamheter mellan de som gick i paraden och de här killarna. Men det var obehaglig stämning. Efteråt ropade folk i paraden ”inga rasister på våra gator”, säger Malin Crona.

LÄS MER: Här ser du prideparaden bäst

Polisen vill inte gå ut med vilka som ligger bakom aktionen.

– Vi brukar aldrig kommentera vilka grupperingar det är, säger Mats Eriksson.

Men de unga männen höll själva upp en banderoll där det stod att det var Nordisk Ungdom som låg bakom försöket att stoppa paraden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.