Foto: SVT

Pridegeneralen efter helgens tumult: ”Vi har fått vatten på kvarnen”

Uppdaterad
Publicerad
Efter helgens rekorddeltagande vid årets prideparad i Falun känner Mikael Selg, pridegeneral RFSL, stolthet och ödmjukhet. Detta trots att den nazistiska organisationen NMR, nordiska motståndsrörelsen, försökte störa paraden. ”Det var som att det kom fem droppar regn, och sedan blev det sol igen”, säger Selg på måndagen till SVT Nyheter Dalarna.

Under paradens gång på lördagen, hade Mikael Selg tagit plats längst fram för att se till att allt rullade på bra. Han blev förvånad och se motdemonstranterna som ställt sig längs med Trotzgatan, för att försöka störa paraden.

– Istället för att börja slänga käft med dem började flera av paraddeltagarna att kärleksbomba motståndarna. De jublade högljutt och kastade slängkyssar till dem som en motreaktion, det var helt fantastiskt och se, säger Mikael Selg.

– Vi vill verkligen rikta ett jättestort tack till polisen för deras insats med toppbevakning i och kring paraden. Vi är så tacksamma och stolta för jobbet de lade ner.

Vad är dina spontana reaktioner efter helgens prideparad?

– Två av de absolut största känslorna jag känner är framförallt stolthet och ödmjukhet, att så pass många deltog i paraden. Även om jag vid platsen, där NMR hade placerat sig, där och då blev chockad och stum. Jag hade ingen aning om att de skulle vara där. Men, de var 15 stycken och vi var 5.000. Det säger rätt mycket, säger Selg.

”Det ger oss vatten på kvarnen”

Även om han tycker det är tråkigt att NMR fått så mycket publicitet i media efter händelsen, så ser han samtidigt att det också pratas mycket om paraden i och med det.

– Även om det känns trist så känner jag samtidigt att vi måste ju belysa den delen av verkligheten också, att det finns motståndsrörelser. Om de här frågorna inte hade legat i ropet hade inte paraden blivit så stor heller. På det stora hela har det bara gett oss vatten på vår kvarn, menar Selg. 

Hur har besökare på plats reagerat?

– Visst blev de lite chockade, men sedan vände det till glädje. Jag tror de gjorde sig själv stolta att de gick paraden. En del var besvikna att NMR dök upp men jag upplevde inte något negativt, tvärtom. Vi är ännu mer positiva och ännu mer på det klara varför pride behövs, säger Selg. 

Färdvägen offentliggörs inte

Den största förändringen till nästa år blir att färdvägen för paraden inte kommer att offentliggöras i förväg, av säkerhetsskäl.

– En stor anledning till att de lyckades mobilisera sig var för att de kände till färdvägen. Och där de stod i helgen var nog den mest strategiska platsen för dem, där de skulle möta minst motstånd, resonerar Mikael Selg.

Hur utvecklar ni prideparaden till nästa år i övrigt?

– En sak som är säker är att det blir större nästa år. Paradsträckan kändes för kort i kombination med antalet deltagare, så den ska vi expandera också. Det var rekord i antalet anmälda föreningar, 47 föranmälda och 51 föreningar som faktiskt deltog. Det är helt makalöst verkligen. Nästa år siktar vi på minst 7.000 deltagare.

LÄS MER: Folkfest när prideparaden drog genom Falun

LÄS MER: Nordiska motståndsrörelsen försökte störa paraden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dala pride

Mer i ämnet