Buskörning på snöskoter ökar i Sälenfjällen

Publicerad

Buskörningen med snöskoter i Sälenfjällen har ökat dramatiskt under inledningen av den här vintern.

Nu slår den lokala snöskoterklubben larm om att blir det inte skärpning så väntar ett förbud mot den fria snöskoteråkningen i fjällområdet.

– Det är spår överallt där folk inte får åka, säger Anna Eriksson ordförande i Sälens snöskoterklubb.

Många skotrar

Det har nog aldrig varit så många snöskotrar i Sälenfjällen som under jul och nyårshelgerna. Och det har heller aldrig varit så mycket problem med buskörning i fjällområdet.

Kör i förbudsområden

Många sköter sig förstås men överallt syns spår av olaglig körning i förbudsområden och nu har den lokala snöskoterklubben fått nog.

– Man kan säga att skoteråkningen spårat ur lite grand. De som kommer hit följer inte de regler som gäller för snöskoteråkning, säger Anna Eriksson som får ta emot mängder av klagomål.

Klagomål

Klagomålen kommer från alla håll; från andra skoteråkare, från uthyrnings- och guidefirmor och från stugägare.

Preparerade längdspår körs sönder och snöskoteråkare syns numer också längs vägar där det är tydliga förbudsskyltar och på allmänna parkeringplatser för bilar.

– Där får vi ju inte åka. Vi ska vara i terrängen, på leder eller i de friåkningsområden som vi har gott om här i Sälen, säger Anna Eriksson.

Fri skoteråkning

Det finns en rad förbudsområden, på flera håll är det bara tillåtet att köra efter leder, men Sälenfjällen är annars känt för att ha stora ytor på fjället där fri snöskoteråkning är tillåten.

Men efter de stora bekymren under inledningen av den är vintern befarar skoterfolket att det snart är slut med det.

– Jag är besviken. Det vore väldigt synd om friåkningen skulle försvinna. Men jag är väldigt besviken på många skoteråkare i dag, säger Anna Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer