Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göra om eller behålla detaljplanen? Åsikterna om det nya äldreboendet som ska byggas i Orsa går isär – se var Moderaterna och Centern står i frågan. Foto: SVT

Nytt äldreboende i Orsa kan bli valfråga – trots att beslutet redan är taget

Uppdaterad
Publicerad

I Orsa kommun rankas frågan om byggandet av ett nytt äldreboende som en extra viktig fråga av de flesta partierna i SVT:s valkompass. Beslutet om detaljplanen är redan taget men vissa partier vill ändra eller riva upp det och Moderaterna hoppas på att fler mandat ska ge dem den möjligheten.

– Vi måste backa i den här processen och titta på översiktsplanen. Vi vill låta expertis titta på möjliga alternativ och väga dom mot varandra, tycker Moderaternas Joakim Larsson.

Men det centerpartistiska kommunalrådet Mikael Thalin håller inte med.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

– Kommunfullmäktige har fattat beslut om att äldreboendet ska byggas. Är man insatt så förstår man att ett nytt särskilt boende behövs i Orsa.

”Inte säkert alla platser behövs”

Efter fem år av diskussioner om bygget sa majoriteten i kommunfullmäktige i våras ja till beslutet.

Boendet ska innehålla 90 lägenheter för permanent boende och 18 lägenheter och i dagsläget beräknas det vara klart för inflytt tidigast 2025.

– Det är inte säkert att det behövs så här många platser. Vi vill till exempel rusta upp allmännyttan och satsa på trygghetsboenden för att hålla nere kostnaden på särskilt boende, säger Joakim Larsson (M).

– Vi tror att vi kan ge bästa möjliga vård och omsorg om vi samlar all personal tillsammans med de äldre på ett nytt särskilt boende. Dessutom kan vi skapa trygghetsboende av äldreboendet Lillåhem som finns i dag om vi bygger nytt, en fråga som diskuterats av alla partier i flera år, svarar Mikael Thalin (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet