Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna är emot öppningen av byskolorna I Ludvika medan SD är för. Hör deras argument för och emot i klippet. Foto: Niko Ago/SVT

Öppna nedlagda skolor i Ludvika kommun eller inte – så tycker partierna

Uppdaterad
Publicerad

Högljudda protester och krav på folkomröstning. I början av 2016 bestämde kommunfullmäktige i Ludvika att omorganisera och lägga ner skolor – något som väckte starka reaktioner. Nu, över sex år senare, väcks frågan om skolorna åter till liv inför valet.

Skolan i Saxdalen i Ludvika kommun avvecklades hösten 2016 och eleverna fick flytta till skolan i byn Blötberget.

Dessutom flyttades högstadieeleverna på Parkskolan i Grängesberg till Kyrkskolan i Ludvika. Skolan i Håksberg, som även den var planerad att läggas ner, gick däremot från att vara en kommunal skola till att bli en friskola.

Valet 2022 Ludvika

Skolfrågan fortfarande het

Inför kommande val höjs röster för att byskolorna ska öppnas igen.

Moderaterna, som är en av majoritetspartierna i Ludvika är helt emot en eventuell återöppning av byskolorna medan SD som sitter i opposition tycker att det skulle vara bra.

I videon: Här är politikernas argument för och emot att öppna byskolorna igen.

Ur SVT:s valkompass: Nedlagda byskolor ska öppnas igen

Mycket dåligt förslag

MP: Det finns idag inte nog med behöriga lärare, därför är det en dålig idé att öppna flera mindre skolor.

M: Eleven och kvaliteten är i centrum för vår skolpolitik. Vi vill satsa på behörig personal för bästa möjliga utbildning. Vi vill även titta på att bygga en ny större skola i Grangärdebygden (Sunnansjö). (Se videon där M ger sin syn på frågan)

Ganska dåligt förslag

KD: Det är svårt att uppnå gynnsamma förutsättningar för lärandet i allt för små skolor. Vi ser också utmaningar att lyckas rekrytera personal med rätt behörighet.

L: Grunden måste vara kvalliten på utbildningen – inte var den ligger. Det negativa med att inte öppna byskolorna igen är givetvis tiden fram och tillbaka till skolan.

S: Det viktigaste för oss är att vi kan hålla bra kvalitet och kompetens i våra skolor för barnens bästa.

V: Vi ser inget behov av att återöppna den byskola som stängdes för ett antal år sedan (Saxdalen), eftersom man istället rustat och byggt ut skolan i Blötberget.

Ganska bra förslag

Kommunistiska partiet: Ja, Grängesberg skulle behöva öppna igen

Mycket bra förslag

C: Ett av våra egna förslag är att unga ska slippa långa restider och undersöka hur digitaliseringen kan bevara byskolorna. Dessutom är det för närvarande många elever i skolorna i Ludvika stad.

SD: Partiet har inte lämnat någon motivering (Se videon där SD ger sin syn på frågan)

Källa: SVT:s valkompass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Ludvika

Mer i ämnet